2009. december 3., csütörtök

Egy különleges tehetség - Kapitány Anni

Mielőtt még bárki azzal vádolna, vagy csak egyszerűen azt gondolná rólam, hogy csupán idegen országok (közelebbről Amerika) múltja és hírességei foglalkoztatnak és érdekelnek, gyorsan írok egy kiváló, ám (szerintem) méltatlanul elfeledett hazai énekesnőről. Kapitány Anniról, a negyvenes és ötvenes évek közkedvelt jazz sztárjáról fog szólni ez a bejegyzés, de a megszokott, pontos életrajzot ebben az esetben ne várja senki, mert igen sok a homályos pont a művésznő életében, alig lehet róla hiteles adatot tudni.



Anni a budapesti kávéházak, szórakozóhelyek és operettszínházak dédelgetett kedvence volt. Budapesten született (valószínűleg) az 1920-as években, ám az már vitathatatlan tény, hogy 15 éves korára tánc és ének révén, terén „sztárrá” lett. Hazánkban több mint 200 lemeze jelent meg pályája alatt, persze természetesen az akkoriban szokásos két számos korongokból. Ő volt az első fellépő, aki az amerikai slágereket és az akkori „zenei trendet” a leghitelesebben tolmácsolta a magyar közönségnek, külföldön pedig hűen volt képes visszaadni a dunai éjszakák hangulatát. Többek között Amerikában, Kanadában, Izraelben is élt és koncertezett szerte a világban 1948 és 1958 között, míg végül tudomásom szerint New York-ban telepedett le és itt is halt meg 1976 körül (egyesek szerint 1981-ben). Anni fellépett többek között a Carnegie Hall-ban is, emellett Manhattan legjobb nevű klubjaiba hívták meg és számos jótékonysági rendezvényen vállalt szereplést. Búgó hangja és magyaros temperamentuma külföldön is hamar elbűvölt mindenkit (egy amerikai úr, aki láthatta őt, a mai napig úgy és többek között azért is emlékszik rá, mert minden elénekelt számot egy „Az anyád!” felkiáltás követett), ami fellépéseinek sokaságából és ott kiadott lemezeinek számából is látható (hat nyelven énekelt!).


Szeretnék megkérni mindenkit, aki valamivel több és talán hitelesebb információval rendelkezik az énekesnőről, az ossza meg velem-velünk akár itt a blogon is!



1 megjegyzés:

  1. Imádtam a hangját.Bakelit lemezen hallottam az énekét talán 1952 v. 1953 ban.

    VálaszTörlés

 

Made by Lena