2009. december 1., kedd

Inspiráció 3.

Nem gondoltam volna, hogy a szőke (kedvenc) színésznők kiválasztása lesz a legnehezebb, de így, hogy a szelektálás miatt figyelmesebben végighaladtam a filmtörténeten, rá kellett jönnöm, hogy milyen sokan vannak.

Marlene Dietrich

A hosszú lábú európai szexbomba, jellegzetesen buja hangú kabaréénekes. Olyan divatikon, aki rendkívül izgalmas módon egyszerre volt nőies és férfias. A filmvászon szinte izzik ettől a szabadon engedett szexualitástól, ami egy soha el nem halványuló végzet asszonya képet alakított ki a színésznőről. Melyhez persze az is hozzájárult, hogy meglehetősen gyakran bonyolódott szerelmi kapcsolatba filmbéli partnereivel. Kedvencek: Der Blaue Engel (1930), Morocco (1930).







Betty Grable
A II. világháború idején megjelent az igény a szabadabb, kevésbé monumentális glamúrra, ám a produkciós szabályzat útját állta az ilyen fajta érzékiségnek. A helyzet megoldását a „pulóveres lány” jelentette, a cserfes szomszédlány típus, aki gyakran feszít sortban és szűk felsőben. És Betty-t szemelte ki a jószerencse arra, hogy megtestesítse mindezt. Ikonszerű plakátszépség volt, egészségesen szexi színésznő, aki hamar a hadsereg kedvencévé vált. A Moon Over Miami (1941), a Pin Up Girl (1944), a How To Marry A Millionaire (1953) egytől egyig nagyon szórakoztató „néznivalók”.

Lana Turner


Igazi filmsztár, de szépségének ragyogásán túl keveset mutathatott meg személyiségéből, mivel ritkán tartottak igényt színészi tehetségére (aminek egyáltalán nem volt híján). Legtöbben a The Postman Alway Rings Twice (1946) című filmből ismerik a nevét, ennek az eleven, csélcsap, gyönyörű színésznőnek. „Szörnyen izgatónak találom a férfiakat, és aki nem így érez, vérszegény vénlány…”








Akit nem tudtam kihagyni:

Veronica Lake
Apró termetű, platinaszőke hajú plakátlány és szexszimbólum, aki jórészt femme fatale szerepekben tündökölt. Tökéletes példa arra, hogy egy-két nagy film is elég a mozilegendává váláshoz. Mindössze öt évig dolgozott egyhuzamban a negyvenes ével elejétől, de így is Hollywood történetének ikonszerű alakjává vált. Legjobb munkáiban megmutatkozó ellenállhatatlan varázsa és szépsége indokolja örökös hírnevét. Híres frizuráját annyian utánozták, hogy a USA kormánya megkérte, tűzze hátra a haját, mert féltek, hogy a gyárban dolgozó nők fürtjeit elkapja valamelyik munkagép. Utolsó sikere a The Blue Dahlia (1946) című film volt, visszavonulása után megtapasztalta az élet árnyékosabb oldalát is, pincérnőként is kénytelen volt dolgozni, mielőtt a hepatitis elvitte.

1 megjegyzés:

 

Made by Lena